top of page

Ar eParaksta rīkiem varēs apliecināt e-Identitāti ES dalībvalstu e-pakalpojumu saņemšanai



Pērnā gada nogalē Eiropas Komisija Eiropas Savienības (turpmāk- ES)  Oficiālajā Vēstnesī ir publicējusi Latvijas izziņoto nacionālo elektroniskās identifikācijas shēmu, kas nozīmē, ka visu eParaksta rīku, kas nodrošina personas elektroniskās identitātes apliecināšanu – eID karte, mobilā lietotne eParaksts mobile un eParaksta karte, lietotāji tos varēs izmantot, lai piekļūtu valsts pārvaldes pakalpojumiem citās ES dalībvalstīs, kā arī, lai saņemtu citu valstu komersantu pakalpojumus, kuriem nepieciešama identitātes apliecināšana augstākajā līmenī.


eID karte, eParaksta karte un mobilā lietotne eParaksts mobile ir vienīgie Latvijā pieejamie e-identitātes apliecināšanas rīki, kas saņēmuši šāda līmeņa akreditāciju, turklāt Latvija ir kļuvusi par pirmo un šobrīd vienīgo ES dalībvalsti, kas izstrādājusi e-Identitātes apliecināšanas rīku, kas ir no citiem datu nesējiem (SIM kartes vai HSM iekārtas) pilnībā neatkarīgs mobilais risinājums.

Tāpat Eiropas Komisija noteikusi, ka VAS “Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs” (turpmāk – LVRTC) ir šo elektroniskās identitātes pakalpojumu sniedzējs.


Līdz ar Latvijas elektroniskās identifikācijas shēmas publicēšanu ir sācies pārejas periods, kura laikā ES dalībvalstīm jānodrošina, ka to iestāžu un organizāciju interneta vietnēs tiek integrēta iespēja apliecināt identitāti ar eParaksta rīkiem atbilstoši katras organizācijas noteiktam attālināti pieejamo pakalpojumu klāstam. Pārejas periods ilgs 12 mēnešus no izziņošanas brīža, tas nozīmē, ka sākot no  2020 gada 20.decembra eParaksta lietotājiem jābūt iespējai saņemt e-pakalpojumus, izmantojot eParaksta rīkus, un dalībvalstu iestādes nevarēs atteikt attālinātu pakalpojumu saņemšanu.


Akreditācijas process ilga vairāk nekā gadu. Par rīku, kā arī procesu, kādos tie tiek izsniegti un kā pieejama to lietošana, drošību un atbilstību ES normatīviem pārliecinājās gan starptautiskie auditori, gan EK ekspertu komisija, kas pērnā gada vasarā apmeklēja Latviju, bet rudenī LVTRTC eksperti eParaksta rīkus prezentēja komisijai Briselē.



Kā ziņots iepriekš, 2018.gada nogalē visi eParaksta rīki nacionālā līmenī tika atzīti par kvalificētiem paaugstinātas drošības elektroniskās identitātes apliecināšanas rīkiem, kas nozīmē, ka to izmantošana digitālajā vidē ir pielīdzināma personu apliecinoša dokumenta uzrādīšanai klātienes darbībās. Kvalificēta paaugstinātas drošības elektroniskās identifikācijas pakalpojuma sniedzēja statusu valstī nosaka LR Aizsardzības ministrijas pakļautībā esošā Digitālās drošības uzraudzības komiteja.

bottom of page