top of page

Atvērto datu atkalizmantošanas piemērs ”Covid-19 skaitļos” sabiedrības izglītošanai




Pēdējā laikā arvien biežāk norisinās diskusijas par atvērto datu vērtību un potenciālu, par to atkalizmantošanas piemēriem un to, vai tie vispār Latvijā tiek atkalizmantoti. Arvien biežāk var dzirdēt, ka citās valstīs, tostarp kaimiņvalstīs, atvērtie dati tiek izmantoti jaunu risinājumu un servisu radīšanai daudz biežāk, savukārt mūsu dati reti tiek atkalizmantoti. “Viens no šobrīd populārākiem un sabiedrības informētības uzlabošanas piemēriem ir ar COVID-19 saistītie atvērtie dati un to izmantošana. Pēdējos mēnešos ir tapušas visdažādākās uz COVID-19 atvērtiem datiem balstītas vizualizācijas gan Francijā, gan Spānijā, gan Brazīlijā, gan tuvākajās valstīs, tostarp Igaunijā. Tās ļauj daudz vienkāršāk izprast esošo situāciju, t.i. cik daudz ir saslimšanas gadījumu, kāds ir to sadalījums pēc dzimumiem, vecumiem, reģioniem utt., kā situācija ir mainījusies laika gaitā (ar ierobežojumu ieviešanu utt.) un labāk saprast valdības lēmumus par ierobežojumu nepieciešamību. Iedvesmojoties no esošiem piemēriem un uzsaukuma pievienoties šai iniciatīvai, Latvijas Universitātes Datorikas fakultātes students Artjoms Daškevičs ir iesācis šāda risinājuma izstrādi - https://covid19-visualisation.herokuapp.com/, nodrošinot datu grafisko attēlošanu un iespēju ikvienam iedzīvotājam izpētīt situāciju pašam reāllaikā, datiem atjaunoties reizi diennaktī līdz ar to atjaunināšanos Latvijas atvērto datu portālā, izmantojot iebūvētus filtrus.


LATA asociētā biedre, Latvijas Universitātes Datorikas Fakultātes pētniece un docente Anastasija Ņikiforova norāda: “Šis ir lielisks datu entuziasta piemērs, jo risinājums ir tapis ārpus studiju programmas, pievēršoties tēmu sarakstam, ko biju ieskicējusi kā “potenciāli interesantu” atvērto datu balstītu risinājumu, visai drīz iegūstot ziņu, ka risinājums ir gatavs!”



Risinājuma izstrādē datu vizualizācijai tika izmantoti Dash Python saskarnes bibliotēka un Plotly, savukārt datu tīrīšanai un grupēšanai tika izmantots pandas (Python) datu analīzes un modificēšanas rīks. Vizualizācijai tika izmantota https://data.gov.lv/dati/lv/dataset/covid-19 Latvijas atvērto datu portāla datu kopa.



Šāda visai eleganta un vienkārša risinājuma labums ir arī tas, ka atbilstoši starptautiskajiem pētījumiem, šāda veida datu pasniegšana, t.i. vizualizācijas, ļauj iedzīvotājiem daudz labāk “saprast” datus, jo tieši vizualizētā informācija tiek uztverta vairākas reizēs labāk nekā tekstuālā, pie tam neprasot no lietotāja digitālās prasmes vai cita rakstura zināšanas, apstrādājot atvērto datu kopu. Papildus, kā rezultāts tas ļauj izprast sarežģītākas parādības un situācijas (tādas kā COVID-19) daudz labāk, apzinoties riskus un uzlabojoties sapratnei, kāpēc kaut kādi ierobežojumi tiek ieviesti, pastiprināti vai atcelti. Šādi risinājumi ir potenciāli spējīgi piesaistīt arī citus datu entuziastus, pārvēršot atvērtos datus vērtībā.


Pievienojies arī Tu! Sāc rādīt! Palīdzi atvērtiem datiem uzlabot sabiedrības dzīvi!

bottom of page