top of page

Aicinām piedalīties diskusijā par atvērto datu aktualitātēm un izaicinājumiem Latvijā




2021. gada 5. martā plkst. plkst. 14:00 - starptautiskās atvērto datu dienas priekšvakarā aicinām piedalīties diskusijā par atvērto datu aktualitātēm un izaicinājumiem Latvijā. Cik atvērti ir dati Latvijā? Kā atvērtie dati var veicināt pilsonisko līdzdalību? Kādi ir datu atvēršanas izaicinājumi?


Atsevišķas aktivitātes jau ir pierādījušas atvērto datu un informācijas pieejamības aktualitāti, tāpēc iepazīsimies ar iedvesmojošiem pieredzes stāstiem par aktivitātēm, kurās īstenota atvērto datu pielietošana, veicinot sabiedrības līdzdalību.


PROGRAMMA Pasākumu un diskusiju moderēs ManaBalss komunikācijas vadītājs Didzis Meļķis.

14:00-14:20 Atvērtie dati un pilsoniskā līdzdalība Latvijā Runātāja: Annija Emersone, ManaBalss, par projektu “Atvērtie dati sabiedrības līdzdalībā” Runātājs: Peter Varga, Open Government Partnership - atvērtie dati Latvijā pilsoniskās sabiedrības vajadzībām. Runātājs: Jānis Tupulis, Latvijas atvērto tehnoloģiju asociācija - Cik atvērti ir dati Latvijā?

14:20-14:35 Atvērto datu vietne deputatiuzdelnas.lv Runātājs: Antonio Greco, Delna. Par vietni deputatiuzdelnas.lv un datu apkopošanas pieredzi šīs vietnes izstrādei. Viņš arī iepazīstinās ar ES mēroga projektu "Integrity Watch Europe" un sniegs ieskatu par Delnas turpmākās attīstības plāniem.

14:35-14:50 Atvērto datu hakatons un tā paliekošie rezultāti Runātāja: Nika Aleksejeva, Latvijas Datu skola. Par vietni, kas tika izstrādāta atvērto datu hakatona rezultātā - Opener.ee - vietne, kurā iespējams atklāt iespējamos interešu konfliktu un korupcijas riskus Latvijā un Igaunijā.

14:50-15:05 Kurus datus atvērt? Runātāja: Guna Paidere, Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrs. Par atklāto datu hakatona uzsākšanu vidusskolēniem, lai uzzinātu - kuri dati ir interesanti publiskai lietošanai?

15:05 - 15:20 Datu atvēršanas izaicinājumi Runātājs: Atis Egliņš-Eglītis, Cēsu novada pašvaldība - par pieredzi datu atvēršanas procesā.

15:20 - 16:30 Diskusija: - Cik atvērti ir dati Latvijā? Kā atvērtie dati var veicināt pilsonisko līdzdalību? Kādi ir datu atvēršanas izaicinājumi?

Atklātajā diskusijā aicināts iesaistīties ikviens interesents, kas vēlas apspriest atvērto datu jautājumus.


Lūdzu, ņemiet vērā, ka pasākums notiks angļu valodā. Reģistrācija diskusijas dalībniekiem šeit: https://ej.uz/opendataevent

Pasākums norisināsies ZOOM platformā un pasākuma norises saite dalībniekiem tiks sūtīta dienu pirms pasākuma.


* Šis pasākums ir daļa no projekta “Atvērtie dati sabiedrības līdzdalībā”, ko īsteno ManaBalss kopā ar Open Knowledge Sweden un Baltkrievijas ekspertiem par atklātajiem datiem pilsoniskās līdzdalības nodrošināšanai. Šis projekts tiek īstenots ar Ziemeļvalstu Ministru padomes finansējuma programmas atbalstu NVO sadarbībai Baltijas jūras reģionā.

Projekta mērķis ir dalīties ar zināšanām un pieredzi starp NVO Latvijā, Zviedrijā un neatkarīgajiem ekspertiem no Baltkrievijas par atvērto datu pieejamību un izmantošanu pilsoniskai līdzdalībai, lai padarītu pilsonisko aktivitāti informētāku un efektīvāku.

bottom of page