top of page

Kā uzlabot Latvijas atvērto datu portāla lietojamību?



Latvijas Universitātes pētniece un LATA asociētā biedre Anastasija Ņikiforova ir sagatavojusi pētījumu "Latvijas atvērto datu portāla lietojamība 41 OGD portālu kontekstā".


Pētījuma kopsavilkums: šeit

Pētījuma apraksts pieejams: šeit


Pētījuma galvenie secinājumi:

Kopumā, lai gan vairākos aspektos Latvijas atvērto datu portālam tāpat kā citiem portāliem, ir iespējams veikt uzlabojumus, arī lietojamības analīze demonstrē, ka Latvijas atvērto datu portāls ir perspektīvs un konkurētspējīgs salīdzinājumā ar citiem pat līderpozīcijas ieņēmušajiem portāliem.

Savukārt attiecībā uz potenciāli svarīgiem uzlabojumiem, ir skaidrs, ka tie būtu iedalāmi vismaz divās grupās:

(1) uzlabojumi, kas būtu jāveic datu portāla turētājiem, piemēram, foruma, datu kopu komentēšanas un novērtēšanas iespēju nodrošināšana, labākas dokumentācijas un pamācību sagatavošana un izplatīšana, lietošanas piemēru publicēšana, viendabīga jeb latviešu valodā pieejama satura nodrošināšana angļu valodā, datu kopu pieprasījuma saraksta pilnveidošana un iesaistes procesā nodrošināšana,

(2) uzlabojumi, kuri ir jāveic pašiem datu publicētājiem, jo vairāki zemi novērtētie aspekti ir saistīti ar atvērto datu publicēšanas “kultūras” principu neievērošanu. Šo potenciāli iespējamo un ieteicamo uzlabojumu starpā ir pietiekoši izteiksmīgo datu kopas un tās parametru aprakstu sniegšana, kategorijas norādīšana, datu izlaišanas datuma un atjaunošanas nodrošināšana un pārvaldīšana.

Tas nozīmē, ka labāka rezultāta sasniegšanai būtu nepieciešama abu pušu gatavība pilnveidoties, tādējādi tiecoties pēc augstākām pozīcijām starptautiskos novērtējumos.


Vairāk informācijas par šo un citiem pētījumiem sk. ResearchGate

Jautājumu vai neskaidrību gadījumā rakstiet PhD Anastasijai Ņikiforovai: Anastasija.Nikiforova@lu.lv




bottom of page