top of page

Pirmajā pašvaldību atvērto datu hakatonā uzvar ideja par skolu reitinga noteikšanu

Updated: Oct 23, 2019






Nedēļas nogalē notikušajā pirmajā Pašvaldību atvērto datu hakatonā par uzvarētājiem tika atzīta komanda “EduFuture”, kura piedāvāja risinājumu, kā novērtēt ikvienu Latvijas skolu un prognozēt tās iespējamo nākotni, ņemot vērā skolēnu skaitu, eksāmenu rezultātus, sasniegumus mācību olimpiādēs un citus rādītājus. Otrā vieta tika piešķirta komandai “Spriditis.club”, kas izveidoja interaktīvu karti, kurā ikviens var atrast informāciju par savu plānoto vai nākotnes dzīvesvietu – kāda ir apkārt esošā infrastruktūra, cik maksā mājokļi konkrētajā rajonā, kāds pieejams sabiedriskais transports, izglītības iestādes utt. Savukārt trešo vietu saņēma komanda “Find Your Doctor”, kura izveidoja meklētāju, kurā atrast informāciju par pieejamajiem ārstiem reto slimību pacientiem.


Kopumā hakatonā piedalījās 14 komandas, kurām tika dots uzdevums, izmantojot pieejamos atvērtos datus izstrādāt inovatīvu mobilo lietotni vai tīmekļa vietni, kas risinātu pašvaldības izvirzītu problēmu, piedāvājot 8 tematiskus virzienus – vide, transports, izglītība, iedzīvotāji, drošības veselība, attīstība vai kultūra, taču dalībnieki drīkstēja darboties arī plašāk, kā arī nebija jāierobežo tikai vienā virzienā.


Valmierā notikušo hakatonu (Open Data Hackaton for municipalities 2019) organizēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM sadarbībā ar Latvijas Atvērto tehnoloģiju asociāciju (LATA). Hakatona mērķis bija veicināt sabiedrības un IT uzņēmēju izpratni par atvērto datu iespējām inovatīvu produktu un pakalpojumu radīšanā, veicināt pašvaldību un valsts pārvaldes datu atvēršanu un to plašāku pielietojumu, kā arī parādīt pašvaldību, to iedzīvotāju, uzņēmēju vai tūristu ieguvumus, radot produktus vai pakalpojumus no atvērtajiem datiem.


“Hakatoni ir lielisks veids, kā parādīt atvērto datu izmantošanas iespējas un ieguvumus. Ja 24 stundu laikā var radīt šādus risinājumus, tad grūti prognozēt kādi risinājumi tiks radīti šiem aktīvistiem turpinot attīstīt savas ieceres. Prieks par tām pašvaldībām, kuras aktīvi iesaistījās gan datu sagatavošanā, gan uzdevumu došanā hakatona dalībniekiem. Šis bija tikai pirmais solis pašvaldību rīcībā esošo datu plašākas pieejamības nodrošināšanai. Ceram, ka hakatonā radītie risinājumi būs kā piemērs citām institūcijām, mudinot tās izmantot atvērto datu sniegtās iespējas, radot jaunus pakalpojumus gan iedzīvotājiem, gan uzņēmējiem,” hakatona rezultātus vērtē VARAM Publisko pakalpojumu departamenta speciālists, atvērto datu eksperts Mikus Jēkabsons.


“Pašvaldību rīcībā ir ievērojami datu resursi, kurus pašvaldībām ne vienmēr iespējams apzināties un pilnībā izmantot to potenciālu. Šis hakatons tam ir kā katalizators. Ceru, ka idejas, kas šeit tika attīstītas, gūs arī tālāku pielietojumu pašvaldību darbā,” pasākumu vērtē LATA valdes priekšsēdētājs Jānis Treijs.


Pašvaldību atvērto datu hakatonā piedalījās pašvaldību darbinieki un jaunie uzņēmēji, programmatūru izstrādātāji, statistiķi, datu analītiķi un pētnieki, žurnālisti, datu kopienas aktīvisti, vizualizāciju eksperti, studenti un citi interesenti, kurus interesē radošas un tehnoloģiskas biznesa idejas, kuras balstītas uz atvērto datu izmantošanu.


Hakatona norises laikā dalībniekus konsultēja starptautiski atzīti eksperti un mentori – atvērto un ģeotelpisko datu eksperts no Čehijas Mihals Kepka (Michal Kepka), ģeotelpisko datu eksperti Una Krutova un Dāvis Kļaviņš, atvērto datu eksperti Mikus Jēkabsons, Toms Ceļmillers, atvērto datu un tehnoloģiju eksperts no Vācijas Florians Loretans (Florian Loretan), tehnoloģiju eksperte no Somijas Tūla Loiti (Tuula Löytty), inovāciju un tehnoloģiju eksperts Andrus Kurvits (Andrus Kurvits) no Igaunijas, pašvaldību datu eksperts Jānis Kauliņš, u.c.


Balvās uzvarētāji saņēma finansiālu atbalstu: 1. vietas balvu fonds bija 1000 eiro, 2. vietas – 750 eiro, 3. vietas – 500 eiro. Papildus balvās no atbalstītājiem tika piešķirtas biļetes uz Valmieras teātra izrādēm, trīs mēnešus apmaksāta darba vieta Cēsu coworking telpā, Tech Chill biļetes u.c.

Pasākuma partneri un atbalstītāji – Valmieras Attīstības aģentūra, Vidzemes augstskola, Centrālā statistikas pārvalde, projekts “Plan 4 All”, Tieto Latvia, HERE, eazyBI, Wunder, Veselības ministrija, Valmieras pilsētas dome, Cēsu novada dome, Jelgavas pilsētas dome, Kuldīgas novada dome, Datu skola, Ziemeļvalstu Ministru padomes Latvijas birojs, Rīgas Tehniskā universitāte, Deloitte, Linux centrs, Vividly, Augmented Urbans, Valmieras teātris, Coca-Cola HBC, Tiamo Grupa, Mežpils alus.


Atvērtie dati ir brīvi pieejama bezmaksas informācija bez atkalizmantošanas ierobežojumiem, kuru var rediģēt un automatizēti apstrādāt ar brīvi pieejamām lietojumprogrammām. Latvijā kopš 2017.gada darbojas Atvērto datu portāls, kurā ikvienam interesentam ir pieejama valsts iestāžu publicētie dati brīvi apstrādājamā formātā. Atvērto datu pieeju var attiecināt uz visu informāciju, kuru valsts iestāde publicē data.gov.lv, piemēram, publiskiem reģistriem un valsts informācijas sistēmu publiskajām daļām, statistiku, tabulām utt.


Foto no pirmās dienas 18. oktobris:




Foto no 2. dienas:




bottom of page