top of page

Uzņēmumu reģistrs un LATA aicina uz Brīvo datu hakatonu




Uzņēmumu reģistrs un LATA aicina uz Brīvo datu hakatonu

Starptautiskās atvērto datu dienas priekšvakarā, lai izglītotu par brīvo un atvērto datu pieejamību un nozīmi jaunu iedzīvotājiem noderīgu pakalpojumu izveidē, Uzņēmumu reģistrs un Latvijas atvērto tehnoloģiju asociācija (LATA) aicina pieteikties skolu komandas Brīvo datu hakatonam skolēniem 2020.

Hakatons notiek valsts pārvaldes Atvērto durvju dienās. Tās šogad noris, akcentējot brīvības jēdzienu un atceroties notikumus pirms 100 gadiem, kad 1920. gadā sanāca Satversmes sapulce un par pirmo valsts prezidentu ievēlēja Jāni Čaksti.

“Līdzīgi kā toreiz pirms 100 gadiem Satversmes sapulce rakstīja jaunās Latvijas valsts pamatlikumu – Satversmi, sabalansējot brīvību un atbildību, tā šodien darbības ar datiem ietver brīvību un atbildību. Dati ir 21. gadsimta zelts. Mūsdienu pasaulē datu dēļ krusto zobenus un lauž šķēpus. Tos pērk un pārdod. Dati virza digitālo ekonomiku, tajos balstās lēmumu pieņemšana. Vārdam “brīvība” ir arī otra nozīme, un tā ir atbildība. Valsts pārvalde ir atbildīga par šķīrumiem - brīvība/atbildība, privātais/publiskais -, un, tikai iesaistoties pēc iespējas plašākai sabiedrības pārstāvniecībai, iespējams rast labāko risinājumu nosacījumiem gan par datu brīvpieeju, gan datu atkalizmantošanu jaunu pakalpojumu un inovāciju radīšanai,” uzsver Uzņēmumu reģistra galvenā valsts notāre Guna Paidere.

Uzņēmumu reģistrs šī gada sākumā atvēra savā pārziņā esošos 14 ar uzņēmējdarbību saistītos reģistrus. 30 gadu laikā reģistros uzkrātā informācija par uzņēmumiem un organizācijām, kā arī cilvēkiem, kas darbojas uzņēmumu un organizāciju vārdā, kļuva brīvi pieejama ikvienam Uzņēmumu reģistra informācijas tīmekļvietnē https://info.ur.gov.lv. Daļa informācijas šobrīd ir pieejama arī atvērto datu formātā, un līdz 2021. gada beigām informācijas apjomu atvērto datu formātā plānots papildināt.

“Latvija ir uzsākusi veidot datu virzītu nāciju, valstij pamazām atverot datus. Taču, datiem jābūt ne tikai atvērtiem, bet arī to pieejamība ir jāuztur, jānodrošina datu kvalitāte, un pats galvenais, tiem jārod pielietojums, kas rezultējas valsts un mūsu visu labklājības izaugsmē. Šis ir stāsts par atvērtāku sabiedrību, kas nebaidās no faktiem, liela apjoma datiem, to analīzes un izmantošanas ikdienā. Vēl ir daudz ko darīt datu virzītas nācijas jomā, un rezultātu pilnībā izmantos varbūt tikai nākamā paaudze tādos veidos, kādus mēs šodien nevaram pat iedomāties. Tam pamatu liekam tagad, arī šajā pasākumā - skolēnu hakatonā. LATA nu jau piekto reizi organizē atvērto datu hakatonu. Ir prieks par iepriekšējo pasākumu kuplo apmeklējumu, īpaši 2019. gada skolēnu hakatonu. Šī pasākuma mērķauditorijai – jauniešiem – datu pieejamība un darbs ar tiem būs jau "asinīs". Lai rodas ģeniālas idejas, un ir izturība tās realizēt līdz prototipam!” mudina LATA valdes loceklis un TietoEVRY pārstāvis Jānis Tupulis.

Brīvo datu hakatons skolēniem norisināsies no 2. aprīļa līdz 7. maijam, dalībniekiem jāpiesakās līdz 30. martam. Hakatonam aicinātas pieteikties 10.- 12. klašu skolēnu komandas no vispārizglītojošajām un profesionālajām mācību iestādēm. Ar hakatona noteikumiem un pieteikšanās kārtību iespējams iepazīties Uzņēmumu reģistra tīmekļvietnes sadaļā Jaunumiun LATA tīmekļvietnes sadaļā https://www.lata.org.lv/skolas-2020.

Hakatona laikā ikviens mentoru vadībā aicināts radīt jaunus sabiedrībai noderīgus pakalpojumus, to prototipus, izmantojot Uzņēmumu reģistra brīvos datus un atvērtos datus, kā arī citu Latvijas un Eiropas Savienības iestāžu atvērtos datus - kopā vairāk kā 12 000 datu kopas- , kā arī kartes, ģeotelpiskos datus un citus datus. Atvērtie dati ir dati mašīnlasāmā formātā, kurus var rediģēt un automatizēti apstrādāt ar brīvi pieejamām lietojumprogrammām; brīvie dati ir dati, kas brīvi pieejami lietotājam, bet nav pieejami mašīnlasāmā formātā.

Hakatona žūrija noteiks 6 komandas, kuras cīnīsies 7. maijā par balvām. Arī labākās komandas eksperts - skolotājs vai vecāks - iegūs motivējošu balvu.

Brīvo datu hakatonu 2020 skolēniem rīko Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrs un Latvijas Atvērto tehnoloģiju asociācija, partneri: SIA “Tieto Latvia” (TietoEVRY grupas uzņēmums), SIA “Tet”, AS “Latvijas valsts meži”, “Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra”, “Datu skola”.

Papildu informācija:

Dace Zandfelde

Uzņēmumu reģistra sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr.: 67031827, 20265822

bottom of page