top of page

Noslēdzies LATA atvērto datu hakatons un ideju ģenerators 2023




No 5. oktobra līdz 10. novembrim norisinājās Latvijas Atvērto tehnoloģiju asociācijas ( LATA) ikgadējais atvērto datu hakatons un ideju ģenerators. Šī gada tēma bija ''Digitālais maks – drošai identifikācijai un plašam pakalpojumu klāstam Eiropā''. Hakatonā uzvaras laurus plūca RTU Inženierzinātņu vidusskolas komanda “RTU īpašums 2.0” ar ideju “Aplikācija ģimenes ārsta atrašanai”. Ideju Ģeneratorā uzvarēja RTU Inženierzinātņu vidusskolas komanda “Iģortusiņš” ar ideju “Taročeks”. Abas komandas balvā ieguva 500 eiro savas ieceres īstenošanai.


Pusfinālā iekļuva komandas ar labākajām un žūrijas skatījumā aktuālākajām idejām– Valmieras Viestura vidusskolas skolēni izstrādājuši pusdienu aplikāciju skolēniem, RTU Inženierzinātņu vidusskolas komandas izveidojušas elektronisku taročeku un risinājumu ģimenes ārstu izvēlei. Babītes vidusskolas komanda izveidojusi drošu autentifikācijas sistēmu.


Mūsu izaugsme un labklājība ir kļuvusi nesaraujami saistīta ar sabiedrības un biznesa digitalizāciju un IT pratību, kas kopumā tiek realizēta digitālās transformācijas ietvaros. LATA hakatonā skolēniem un studentiem tika sniegta iespēja konkursam pieteikt gan idejas, gan konkrētus priekšlikumus tehniskajiem un reāliem risinājumiem, izmantojot atvērtos datus.


Šī gada konkursā tika pārstāvētas skolas no dažādām Latvijas vietām. Pusfinālā iekļuva komandas no Valmieras, Rīgas, Liepājas, Siguldas, Babītes un Rugājiem. Tāpat organizatori priecājās redzēt, ka tika pārstāvētas dažādas vecumu grupas – no 6. līdz pat 12. klasei. Skolēnu idejas un nākotnes redzējums ļauj saskatīt jaunas iespējas un risinājumus dažādām ikdienas problēmsituācijām.


“Tehnoloģijas nav neitrālas. Vienmēr ir kāds pamatots iemesls, kāpēc mēs izvēlamies vai neizvēlamies kaut ko darīt un attīstīt vai nu ideju, vai nu tehnoloģiju. Ir ļoti patīkami, ka jaunieši izvēlas darīt, un darīt, izmantojot atvērtos datus. Caur šādiem pasākumiem ir iespēja iepazīt ne tikai tehnoloģijas, bet arī vērtības, kas ļauj mums veidot atvērtākus risinājumus,” uzsver Pēteris Jurčenko, Latvijas Atvērto tehnoloģiju asociācijas valdes priekšsēdētājs.


Hakatona rezultāti:

1. vieta RTU Inženierzinātņu vidusskolas komandai “RTU īpašums 2.0” ar ideju “Aplikācija ģimenes ārsta atrašanai”

2. vieta Babītes Vidusskolas komandai “Savičs” ar ideju “Delta - digitālais identitāšu maks”


Ideju Ģeneratora rezultāti:

1.vieta RTU Inženierzinātņu vidusskolas komandai “Iģortusiņš” ar ideju “Taročeks”

2. vieta Liepājas Draudzīgā aicinājuma vidusskolas komandai “Inov8hers” ar ideju “MyWall8”

3. vieta Siguldas valsts ģimnāzijas komandai “Pilsētas putni” ar ideju “Latvijas sabiedrības veselības uzlabošana”


Uzvarētēji balvā godam nopelnījuši:

  1. vietas komandas 500 eiro, pedagogs - eksperts 250 eiro

  2. vietas komandas 300 eiro, pedagogs - eksperts 150 eiro

  3. vietas komandas 150 eiro, pedagogs - eksperts 75 eiro

Žūrijas sastāvā šogad bija apvienojušies dažādu jomu profesionāļi, lai ikvienu ideju varētu atbilstoši izvērtēt: Kārlis Siliņš, LATA valdes loceklis, Ilze Opmane - Jēgere, LVRTC valdes locekle, Jans Šlihte, RTU docētājs un digitalizācijas procesu vadītājs, Rinalds Celmiņš, VARAM informācijas sabiedrības attīstības departamenta direktors, Ingus Valtiņš, Latvijas Bankas Licencēšanas un sankciju pārvaldes galvenais juriskonsults.


Esam gandarīti par radošo kopdarbu ar jauniešiem. Jaunieši ir aktīvi tehnoloģiju lietotāji. Viņiem ir specifiskas vajadzības, preferences un arī uzvedība digitālajā vidē. Pusaudži bieži vien agrīni sāk izmantot jaunas tehnoloģiju tendences un viņiem ir dabiska izpētes pieredze, tāpēc jauniešu iesaistīšana risinājumu attīstībā var palīdzēt noteikt un iekļaut jaunākās tendences, kas, nenoliedzami veicinās arī risinājumu konkurētspēju, padarīs tos intuitīvāku un pievilcīgākus šai vecuma grupai, kā arī uzlabos lietojamību ilgtermiņā, uzsver LVRTC valdes priekšsēdētājs Ģirts Ozols.


Eiropas Savienības iecere ir izveidot vienotu digitālu rīku, kas darbojas visā Eiropas Savienībā un kurā elektroniski pieejama visa cilvēkam aktuālā personīgā informācija, kas saistīta ar identifikāciju, autentifikāciju, norēķiniem, un piekļuve dažādiem resursiem – no maksājumu kartes, medikamentu receptes, piekļuves digitālajiem pakalpojumiem un resursiem līdz e-parakstam. Līdz 2030. gadam vismaz 80 % iedzīvotāju jau būtu jāizmanto sava digitālā identitāte. Turklāt ne tikai vienas valsts ietvaros, bet visas Eiropas mērogā.


"Katrs pasākums, kurā skolēni rada savu vīziju par nākotnes risinājumiem, apliecina, ka sadarbība starp jauniešiem un pārvaldi ir ne vien vēlama, bet ļoti nepieciešama. Esam gandarīti par kopīgi paveikto darbu un par komandu iedziļināšanos un pārdomātajām idejām. Piedāvātās idejas digitālo identitātes maku lietojumam ir vērtīgs ieskats tam, ko jaunā paaudze sagaida no šādiem risinājumiem, ko noteikti ņemsim vērā turpmākajā darbā ar jauno rīku," izceļ VARAM valsts sekretāra vietnieks digitālās transformācijas jautājumos Gatis Ozols.


Latvijas atvērto tehnoloģiju asociācija (LATA) apvieno organizācijas un privātpersonas, tajā skaitā informācijas tehnoloģiju piegādātājus un lietotājus, kuri saskata ekonomiskus ieguvumus sev, savai organizācijai vai sabiedrībai kopumā no atvērtu tehnoloģiju plašākas izmantošanas Latvijā. Atvērto datu hakatoni ir kļuvuši par LATA ikgadējiem pasākumiem, kuros jaunieši tiek izglītoti par tehnoloģijām un atvērtajiem datiem.


Projekta organizatori: Latvijas atvērto tehnoloģiju asociācija

Partneri: LVRTC, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, līdzfinansē ES, Valsts izglītības satura centrs, NOBID Consortium, RTU, E-klase

Atbalstītāji: Omniva, ZZ Dats, Latvijas Banka

Interneta resursi: www.lata.org.lv/hakatoni


bottom of page